Van Koningsdag naar Woningsdag… Ook dit was weer zo’n gekke dag in het leven met Corona.

Feest, vrienden, gezelligheid. Ik heb geloof ik in de afgelopen 15 jaar drie keer Koningsdag gemist. Eén keer maakte ik een reis door Nieuw-Zeeland, een andere keer maakte ik een reis door Canada en nog een andere keer was ik op studiereis in Turkije met mijn vriendinnetjes. Overigens zijn er van al deze “gemiste” Koningsdagen foto’s van mij in een oranje shirt… hoort er toch een beetje bij.

Waar ik vroeger tot diep in de nacht Koningsnacht vierde en de volgende dag met een kater een marktje of een feestje bezocht, bevonden we ons de laatste jaren bij vrienden die wonen aan het Goffertpark. Geen betere plek om je te bevinden op deze dag. Ik verkocht mijn spulletjes, had plezier met vrienden én de kinderen speelden veilig met elkaar in en rond de tuin.

Toen ik gisterochtend wakker werd was ik vooral blij dat ik niet in alle vroegte mijn rommeltjes richting de markt hoefde te verhuizen (lees: geen ochtendmens). Naarmate de dag vorderde sloeg het om naar een katerig gevoel. Wat miste ik deze heerlijke en vermoeiende dag ineens. Het dubbele gevoel dat deze situatie me geeft. Heerlijk de rust en het overzicht. Geen afspraken, geen gehaast, lekker overzichtelijk. Maar ook zuur door de dingen en mensen die we missen…

Oké, oké, ik sluit niet uit dat mijn hormonen deze gevoelens enigszins beïnvloeden.

Het was een gekke, maar fijne (k)woningsdag. Nadat ik de ochtend heb zitten werken (geen rommelmarkt betekent geen haast op de Koningsochtend), trok ik een oranje shirt aan, deed ik een rood/wit/blauwe strik in mijn haar, trok ik mijn zoon een oranje shirt aan en schminkte ik vlaggetjes op zijn wangen. Wij waren er klaar voor! We spraken met de buren af om ’s avonds op afstand te barbecueën, deden spelletjes en gooiden met waterballonnen in het gangetje achter ons huis, proostten op afstand over de schutting met verschillende buren, ik scrolde voor het idee even over de vrijmarkt op Marktplaats en aan het einde van de dag vertrokken we met een voldaan gevoel naar onze bedjes.

Het is mooi om te zien hoe we ons kunnen aanpassen aan een situatie die anders is dan we gewend zijn. Met z’n allen bedenken we alternatieven om er een fijne en bijzondere dag van te maken. Het internet barst van de spelletjes en activiteiten die we op een dag als Koningsdag kunnen doen. We hadden ruime keus en pikten eruit waar we zin in hadden. Van oranje Koningsdag smoothies tot hinkelspelletjes. We vinden het allemaal lastig dat het anders is en verlangen naar het normale leven, maar we maken er ook het beste van. We zijn flexibel. En onze kinderen? Die genieten met volle teugen. Het is namelijk helemaal niet vervelend om thuis in alle rust met je gezin een feestje te vieren in plaats van aan de hand van je moeder over de drukke Koningsmarkt te struinen haha.

Ik kan wel zeggen dat ik trots op ons ben!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.