Al de hele ochtend zitten we binnen. We hebben de dag heerlijk rustig opgestart. We eten een ontbijtje, de kinderen kijken een filmpje en daarna gaan ze spelen. Maar al snel verandert onze o zo ontspannen ochtend in ruziënde kinderen en twee overprikkelde politieagenten (wij dus). Terwijl de kleinste heerlijk ligt te slapen in haar bedje, zitten grote broer en zus elkaar ontzettend in de weg. We kijken elkaar aan en weten precies wat we moeten doen… naar buiten!

Een tas met iets te drinken, te knabbelen en snoetenpoetsers wordt gevuld en zodra de kleinste wakker is zijn we onderweg. Alles verandert als we ze loslaten in de buitenlucht. Onze oudste, de avonturier en viespeuk van het stel, neemt haar kleine broer mee op sleeptouw. De kleine broer (laat het hem niet horen, hij is namelijk vooral grote broer) volgt zijn zus en zorgt dat zijn handen niet te vies worden.Hij piept even omdat er toch wat zand aan zit, bedenkt zich “als niemand het erg vindt, misschien ik dan ook niet” en gaat weer door. De kleinste meid bekijkt de blaadjes die dansen in de wind, aait aan de sprietjes van het gras en is niet vies van een flinke hap zand.
En wij? Wij genieten van onze kinderen die spelen in de natuur zoals wij dat zelf vroeger deden. Klimmen in de bomen, rollen door het gras, hutten bouwen, ons insmeren met modder. Dit zijn onze fijnste kindherinneringen. Hoe heerlijk is het om te zien dat zij hier ook zo van genieten. Dat al het gemopper over wie welk speelgoed had en of ze wel of niet aan elkaars spullen mogen komen verdwijnt als sneeuw voor de zon. En laat het nou ook nog eens wetenschappelijk zijn aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. WIN WIN!
In onze huidige samenleving gebeurt het steeds vaker dat kinderen de wereld virtueel ontdekken. Zo is de Beestenbrigade een super leuk programma, maar nothing beats the real deal!

Dinsdag 29 juni 2021 is het weer modderdag. Het perfecte excuus om onze kinderen heerlijk te laten kliederen!! Vind je het nou vies of lukt het je niet de modder op te zoeken? Maak hem dan lekker zelf. Een zak potgrond (dit is schoon) en wat water is gegarandeerd plezier! Is jouw kind niet zo’n viezerd als die van mij? En wordt hij of zij niet blij van een modderbad? Lekker roeren met een lepel door de modder, het overscheppen in andere bakjes is ook een heerlijk spel.
Wil je meer weten over deze modderdag? Neem dan een kijkje op ModderDag | IVN en lees de blog Suus blogt: ModderDag! die ik vorig jaar schreef. Kijk hier voor het recept voor de perfecte modder. En voor inspiratie zoek op Instagram #modderdag of bekijk ons Pinterestbord.

Ow trouwens… slecht weer is een slecht excuus! Wij hebben sinds een tijdje van die water- en vuildichte pakken voor alledrie de kinderen. Maken ze in het bos een sliding door de modder? Geen probleem! Bij de auto gaat het pak uit en ze gaan met schone kleren mee naar huis. Ook de kleinste kan nu heerlijk buiten rondkruipen en dan gewoon weer schoon mee naar huis.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (7), zoon (3) en baby in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.