De lente is niet alleen goed voor de bloemetjes en de bijtjes, maar natuurlijk ook voor de vlinders.
Niet alleen in de lucht, maar ook in je buik! Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat de mens in de lente sneller verliefd wordt. Klinkt logisch. In de winter is het nat, grijs en koud. Mensen voelen zich vaker down en bewegen zich volledig ingepakt en met een frons op het gezicht door de straten. In de lente gaan er heel wat laagjes kleding uit, zijn we weer te zien, voelen we ons gelukkiger en is de grote frons weg uit ons gezicht. (bij de meeste mensen) Niet zo gek dus dat we dan eerder verliefd worden.

Toen mijn dochter een week of twee op de basisschool zat trok ze op het schoolplein aan mijn jas en zei: “Kijk mama, dat is mijn vriend.” Ik keek naar haar en zag een meisje dat sierlijk met haar voetje stond te draaien en met een zoete glimlach op haar gezicht naar iemand wees. Ik moest even zoeken, maar toen zag ik in de zee van grotemensenbenen een jongetje aan de jas van zijn papa trekken met precies zo’n zoete glimlach op zijn gezicht. Ow jee, is dit nou verliefd? Het lijkt er wel op. Ze willen het liefst elke dag na school samen spelen en op school zijn ze ook altijd samen te vinden. Vandaag is dat moment bijna precies een jaar geleden. Ze vinden elkaar nog steeds erg lief en spelen graag samen, maar van verliefdheid is geen sprake meer. (denk ik)

Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf wanneer word je verliefd en is het voor een jong kind net zo heftig als voor een puber?
Al vanaf de kleuterleeftijd kan je kind verliefd zijn. Vanaf dat moment kan je kind namelijk echte vriendschappen aan gaan. Wanneer een kleuter iemand extra aardig vindt, zal hij of zij deze speciale gevoelens ervaren als verliefdheid. Al wordt de naam verliefdheid er vaak door de omgeving aangeplakt. Een kleuter kan heel veel mensen speciaal vinden, dus op veel mensen “verliefd” worden. Kleuterverliefdheid is niet te vergelijken met de verliefdheid die wat oudere pubers en volwassenen voelen, maar het kan soms best heftig zijn.
Vanaf een jaar of 8 worden kinderen vaker verliefd op leeftijdsgenootjes, vaak krijgen ze rond deze leeftijd voor de eerste keer verkering. Op deze leeftijd kunnen verliefdheid en verkering gevoelsmatig net zo heftig voelen als bij ons volwassenen. Van een gelukkig gevoel als de ander jou ook leuk vindt, tot een onzeker en ongelukkig gevoel als het niet wederzijds is. Verliefdheid beperkt zich nog tot het hebben van een speciaal gevoel en de status verkering. Van intimiteit is meestal (de wens van iedere ouder) nog geen sprake bij de basisschoolleeftijd.

Er komt een moment dat zowel mijn zoon als mijn dochter echt hevig verliefd gaan worden. Gelukkig heb ik nog een paar jaar voordat ze weggekaapt worden door 'de liefde van hun leven'. Voor nu ben ik dat gelukkig nog even.

En natuurlijk om af te sluiten nog een paar tips:
• Neem de verliefde gevoelens van je kind serieus en accepteer ze. Het kan grappig of schattig zijn, maar de verliefde gevoelens van kinderen zijn echt en kunnen best heftig voelen.
• Praat op jonge leeftijd al over verliefdheid. Verliefdheid wordt op deze manier een normaal onderwerp en je kind voelt dat het bij je terecht kan met deze gevoelens. Er zijn genoeg kinderboeken over verliefdheid die je kan gebruiken.
• Geef zoveel mogelijk het goede voorbeeld van een liefdevolle relatie. Kinderen spiegelen zich aan hun ouders. Als je als ouders laat zien dat jullie het leuk hebben samen, elkaar af en toe een kus geven of omhelzen, geef je dit aan je kinderen mee voor de toekomst.
• Knuffel je kind! Onderzoek toont namelijk aan dat als je je kind regelmatig een liefdevolle knuffel geeft, het doorgaans beter weet wat het fijn en niet fijn vindt.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker Pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.