Op internet kwam ik dit stukje tegen, geschreven door een kindcoach:

"Soms vraag ik me af of we nog wel weten wat gewoon vakantie is. Namelijk even geen verplichtingen hebben. Je gewoon kunnen vervelen en maar zien wat de dag je brengt. Voor kinderen is dat een vrij natuurlijke staat waarin ze de wereld kunnen ontdekken. De wereld gewoon rondom huis waar je leert lopen en fietsen en waar je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. En waar je je hersenen de rust kunt gunnen om zich te ontwikkelen zonder bombardement van prikkels. Want…
• Waar zijn in deze tijd de rondstruinende kinderen op te grote laarzen met vieze broeken en gaten op de knieën?
• Hoeveel ouders durven nog te zeggen als hun kinderen zich vervelen: "Zoek het maar uit en val mij er niet mee lastig"?
• Hoeveel ouders zijn er die iedere dag uitjes en leuk activiteiten verzinnen en ‘s avonds doodmoe zijn?
• Welke kinderen kunnen nog zonder tablet en computer de dag doorbrengen en zelf iets bedenken om mee te spelen?
• Welke kinderen mogen nog zelf regelen en op pad gaan om andere kinderen te vinden die toevallig ook loslopend waren?
Ik gun ieder kind en iedere ouder deze zomer zeeën van tijd om wat rond te hangen en gewoon maar zien wat de dag brengt."

Wat een heerlijk idee zeg! Al vind ik het soms best een uitdaging om mijn kinderen zich echt te laten vervelen. Ik word al snel gek van heel vaak “Mama, ik verveel me.” “Mama, ik weet niet wat ik kan doen.” “Mama, wil jij dan met me spelen?”

Maar eerlijk is eerlijk; vaak gaan ze dan uiteindelijk wel hele leuke en creatieve dingen bedenken en doen. Mijn oudste dochter, een echte Floddertje, heeft de gave om daar dan ook heel veel spullen uit de keuken bij te halen. Wat maakt dat ik ook wel even op mijn lip moet bijten. Ze hebben plezier, er gaat niets kapot – geniet en het opruimen zien we dan straks wel weer. Ook onze zoon gaat spontaan van alles verzinnen als wij even echt niet beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als we druk in gesprek zijn over wat er allemaal mee moet op vakantie.😉

Oké, wij gaan deze vakantie dus ook lekker rommelen en te vervelen. Wie weet wat daar voor een heerlijke momenten uit komen!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (7), zoon (3) en baby in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.