Suus blogt: Wie jarig is trakteert toch?

Suus blogt: Wie jarig is trakteert toch?

Sinds een week ben ik de trotse moeder van 9 jarige meid. Ik ga gewoon mijn 10de jaar als moeder in en dat vind ik echt een bijzonder idee. Soms gaat de tijd sneller dan ik bij kan houden en lijkt het alsof ze soms plots zonder dat ik het echt zie heel hard groeit. Het valt me dan op een onverwacht moment ineens op. ‘Hallo! Sinds wanneer ben jij zo groot?!’

Afgelopen week was een echte verjaardagsweek. We hebben al onze tradities weer uit de kast getrokken. De avond van te voren versierde we de tafel met cadeautjes, confetti en een aantal knuffels en poppen die niet konden wachten tot het feest los zou barsten. We versierde de trap zodat de route naar beneden je al in de feeststemming brengt. De jarige werd gewekt met een taartjesontbijt. Het cijfer op de verjaardagskroon is vervangen voor een 9 en er stond een prachtige tekening van een unicorn op het raam. (Past dat nog bij een meid van 9? ‘Oh kijk, wat een schattige unicorn!’ Ja dat past zeker bij een meid van 9.) Zo heerlijk om samen tradities en daarmee blijvende herinneringen te maken. Als onze kinderen jarig zijn kijken ze echt uit naar alles dat daar bij hoort. 

Niet alleen thuis was ze jarig, natuurlijk ook op school. Met een glitter haarband waar groot op stond dat ze jarig was, vertrok ze trots naar school. 

Toen ik terug naar huis fietste realiseerde ik me dat ik dankbaar was voor het feit dat ze op de school van onze kinderen niet meer trakteren. Of nou ja, niet meer trakteren met iets lekker dat je meebrengt vanuit thuis. Ze trakteren in de klas met speciale activiteiten die de jarige mag uitkiezen voor de hele klas. Dus geen geknabbel op zompige kaasblokjes uit een fruitspies, taaie popcorn of een dolfijn van banaan. Maar lekker dansen met de klas, extra buitenspelen, tekenen, een extra spelletje op het digibord of wat er dan ook aan activiteiten te trakteren zijn in de klas.

Ik vind het helemaal niet erg om geen stress te hebben over het maken van een leuke, lekkere en bovenal gezonde traktatie. Geen komkommer krokodil meer snijden, watermeloen pizza’s maken of 35 zakjes vullen met gepofte rijst en daar dan een label (dat je hebt geprint en uitgeknipt) aan plakken met de tekst unicorn poep. Super leuk EN super veel werk. 
Ik vind het ook fijn dat mijn dochter zich niet meer druk hoeft te maken of iedereen haar traktatie wel leuk en lekker zal vinden. Nu verheugde ze zich op het de hele dag schrijven met een gekleurd potlood en het kiezen van leuke activiteiten. 

Niet iedereen vind het een goed idee dat er op sommige scholen niet meer getrakteerd wordt met lekkers vanuit thuis. Maar of er op school en de kinderopvang nu wel of niet getrakteerd wordt op deze manier. Uiteindelijk gaat het om een fijne en jarige dag, waar iedereen van mee kan genieten. Het is feest, liedjes en plezier.

Eigenlijk maakt niet uit waarmee je trakteert. Of het dat lekkers is, waar je de avond van te voren op stond te ploeteren, met dat extra cadeautje in de vorm van een fluitje of een gummetje dat alles bij elkaar toch best veel geld heeft gekost. Of die extra spelletjes en activiteiten die zorgen voor feest en gezelligheid in de klas, met de jarige als middelpunt. 

𝘚𝘶𝘶𝘴 𝘚𝘢𝘴 𝘸𝘰𝘰𝘯𝘵 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘷𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥, 𝘥𝘰𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳𝘴 (9 𝘦𝘯 2) 𝘦𝘯 𝘻𝘰𝘰𝘯 (5) 𝘪𝘯 𝘕𝘪𝘫𝘮𝘦𝘨𝘦𝘯. 𝘡𝘦 𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘢𝘧𝘮𝘦𝘥𝘦𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘥𝘢𝘨𝘰𝘨𝘪𝘦𝘬 𝘦𝘯 𝘣𝘭𝘰𝘨𝘨𝘦𝘳 𝘣𝘪𝘫 𝘒𝘐𝘖𝘕 𝘦𝘯 𝘴𝘤𝘩𝘳𝘪𝘫𝘧𝘵 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘦𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 (𝘷𝘰𝘰𝘳𝘢𝘭 𝘩𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯) 𝘬𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer