De ziekteverwekkers hangen in de lucht en stuk voor stuk zijn we allemaal (de meesten) een keer aan de beurt. Ziek zijn, bah, het is vervelend en komt altijd slecht uit. Ik ben er zo ééntje die meestal niet echt ziek wordt, maar vooral lang blijft kwakkelen. Niet lekker, maar ook niet hondsberoerd. Een voordeel, want het lukt me dan nog net om gewoon voor de kinderen te blijven zorgen. Een nadeel, het gaat op en af en duurt echt zo lang.
Oh, die dagen dat je eigenlijk flink beroerd bent, maar nog wel een soort van kunt functioneren. Je zorgt dus gewoon voor de kinderen terwijl je partner werkt. De televisie is dan mijn beste vriend. Kijk maar lekker filmpjes terwijl mama voor apegapen op de bank ligt. Heerlijk dat mijn dochter dan plots muisstil is, want als je mama wakker maakt, zet ze misschien de televisie wel uit.
Met mijn zoon is het andere koek, die wil de wereld ontdekken. Ook als ik me beroerd voel. Laatst ben ik in de woonkamer op de grond gaan liggen. Zo min mogelijk beweging en toch op zijn hoogte en dicht bij zijn spel. Fijn is anders. Het is naar om ziek te zijn, maar ziek zijn met kinderen is naar, onhandig en soms ook gewoon niet te doen.

Mijn vriend is gelukkig ook niet vaak ziek. Ik zeg gelukkig, want het hebben van de mannengriep is niet niks. Het hebben van een man met mannengriep overigens ook niet.
In de maanden dat het weer wisselt van zomer naar herfst/winter en van winter naar lente doen we als gezin wél mee aan een eindeloze snotneuzen-estafette. We komen er niet onderuit en is de een er vanaf dan begint het bij de ander. Volgens mij is dit het geval bij 9 van de 10 gezinnen.

Dan komt het moment dat de koorts ons huis binnensluipt. Oh, wat voelde ons kleine ventje zich beroerd! Veel slapen, geen eetlust (gelukkig dronk hij wel), aanhankelijk en echt zielig. Hij zat zo 1,5 uur op schoot zonder op pad te willen, niets voor hem. Stiekem ook wel eens een keer lekker. (Oh zei ze dat echt?) Met knuffelen, aaien, kusjes, veel drinken, veel slapen en af en toe een zetpil tegen de koorts leek hij er na een dag of 4 aardig bovenop te zijn. Toen 2 dagen later de koorts weer terugkwam, kregen we het toch wel even benauwd. Kan ons geplande weekendje weg zonder kinderen nu wel door gaan? Jongetje, we zorgen met alle liefde voor je, maar we willen ook heel graag even met z’n tweetjes weg!

Wist je trouwens dat een jong kind gemiddeld zo’n 10 keer per jaar verkouden is?
Daar kunnen we wel wat tips bij gebruiken:

  • Hygiëne. Was je handen goed nadat je je kind hebt verzorgt. Verschoon zijn of haar bedje wat vaker. Je helpt zo ook te voorkomen dat je zelf ziek wordt.
  • Wel frisse lucht, geen tocht. Het is niet goed als je kind op de tocht ligt, maar frisse lucht is wel belangrijk. Ventileer je huis dus goed. Zorg er ook voor dat de lucht in huis niet te droog wordt. Dit irriteert de slijmvliezen nog meer. Goed ventileren en een bakje water op de verwarming helpen de lucht vochtig te houden.
  • Zelfzorgmedicijnen. Denk aan neusspray (voor baby’s), verkoudheidsbalsem en zetpillen. Als je kind zich ziek voelt, is een goede nachtrust erg belangrijk, deze dingen kunnen hieraan bijdragen.
  • Ui naast het bed. Mijn moeder deed het bij mij en ik weer bij mijn kinderen. Bewezen is het niet, maar het schijnt je kind te helpen vrijer te kunnen ademen.
  • Niet te dik inpakken. Als je kind ziek is voelt het logisch hem of haar lekker dik in te pakken. Maar als je kind koorts heeft warmt zijn/ haar lijf snel op. Kleed je kind dus niet extra dik aan.
  • Niet te warm op de slaapkamer. Zorg ook ’s nachts dat de temperatuur in de slaapkamer niet te hoog is (16°C - 18°C). Als je kind koorts heeft, kan hij/zij oververhit raken. Kleed je kind niet te dik is aan ’s nachts.
  • Blijf rustig maar wel oplettend. Een verkoudheid hoort erbij. Maak je je zorgen, blijft de koorts maar aanhouden of wordt je kind suf? Bel dan de huisarts.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (10 maanden) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.