Het gaat vaak over het telefoongebruik van onze kinderen. We willen onze kinderen op een verantwoorde manier om laten gaan met de mobiele telefoon. De juiste balans tussen het echte leven en het digitale leven. Maar hoe zit het met ons als ouder/opvoeder?

Als je even Googelt kom je erachter dat hier een heleboel over gezegd wordt. Onderzoeken en studies komen voorbij. Allemaal gedaan om te kijken wat de invloed is van ons telefoongebruik op de ontwikkeling van onze kinderen. Nou dat is niet best.
In een van de onderzoeken wordt zelfs gesproken over een verband tussen slecht gedrag van kinderen en het telefoongebruik van hun ouders. Ze zouden meer zeuren en sneller boos worden. Ligt dit echt aan de mobiele telefoon of is er meer dat de aandacht van deze ouders wegneemt bij de kinderen?

Uiteindelijk heeft het alles te maken met aandacht. Een goed passende reactie van de ouder zorgt ervoor dat het kind zich gezien en veilig kan voelen en het zijn eigen sociale vaardigheden kan ontwikkelen. Onze telefoons hebben geen positieve bijdrage. Denk eens aan de lege blik waarmee je naar je telefoon staart. Hoe vaak kijkt jouw kind niet naar je in afwachting van een reactie als je eigen gezicht uitdrukkingsloos is of duidelijk op iets of iemand anders reageert? Maar wat dóet dit nu met onze kinderen?

Een korte spanningsboog
Psychologen zeggen dat er een direct verband is tussen hoe lang ouders aandacht hebben voor hun kind en de concentratie van dit kind. Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar hoe lang ouders aandacht hadden voor een speeltje van hun baby. Hoe langer dit was hoe langer de baby er zelf aandacht voor had.

Onbelangrijk en onzeker
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van ons volwassenen zijn telefoon gebruikt tijdens het eten. Als een kind dan iets vraagt of vertelt, reageren wij vaak niet of traag. 32% van de kinderen blijkt zich onbelangrijk te voelen als vader of moeder wordt afgeleid door zijn/haar telefoon.

Wat nu?
De tip die overal terug komt is: ‘Geen schermpjes aan tafel.’ Zet bijvoorbeeld het geluid uit dan kom je ook minder in de verleiding. Ook de telefoon in je zak/tas/auto laten tijdens het halen of brengen van de kinderen op de kinderopvang is een hele goede start. Op deze momenten verdienen zij jouw volledige aandacht.
Ben jij veel met je telefoon bezig? Word je bewust van je gebruik met de volgende apps: Moment (iOS), Forest (iOS en Android) en Flipd (Android). Je kunt hier zelfs een limiet instellen.

Wil je meer zien over wat jouw aandacht doet met je kind?
Still face experiment
https://youtu.be/apzXGEbZht0
Still face with Dads
https://youtu.be/6czxW4R9w2g