Kind en ontwikkeling

Kindontwikkeling 

We volgen continue hoe het met jouw kind bij ons in de groep gaat. We kijken of kinderen zich prettig en ontspannen voelen, hoe de kinderen spelen en hoe ze contact opbouwen met andere kinderen. We praten regelmatig met ouders over hoe het met hun kind gaat. Dit komt niet alleen ter sprake tijdens de breng- en haalmomenten, maar ook via de mogelijkheid van een jaarlijks oudergesprek met de mentor. Dit is doorgaans rond de verjaardag van je kind. In het geval van de VE-peutergroep vindt twee keer per jaar een oudergesprek plaats. Als pedagogisch medewerkers volgen we alle kinderen en bespreken we regelmatig met elkaar hoe het met de kinderen gaat.

Mentor en vaste gezichten 

Alle kinderen hebben een eigen mentor; dit is één van de pedagogisch medewerkers van de groep waar het kind geplaatst is. Een belangrijk onderdeel van het mentorschap is het begeleiden van jouw kind en zorgen dat het zich prettig voelt. De mentor volgt de ontwikkeling en het welbevinden van jouw kind en legt dit vast met behulp van een kindvolgsysteem. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor jou en jouw kind en voert de jaarlijkse (of in het geval van de peutergroep halfjaarlijkse) oudergesprekken. 

Tijdens het welkomstgesprek informeren we je wie de mentor van jouw kind is. Dit kun je daarna ook in het Ouderportaal zien. Als hierin een wijziging is, bijvoorbeeld door andere dagdelen of het wisselen van groep, bespreken we dit vooraf en maak je kennis met de nieuwe mentor. 

Op het kinderdagverblijf is er - naast de mentor - voor elk kind tot vier jaar een tweede vaste gezicht. Het is voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen belangrijk om zich emotioneel veilig te voelen bij de pedagogisch medewerkers op de groep. Voor baby’s is deze veiligheid een noodzaak om zich te kunnen hechten aan onze pedagogisch medewerkers. Voor kinderen tot één jaar oud is óf de mentor óf het tweede vaste gezicht aanwezig wanneer het kind naar de locatie komt, met uitzondering van begin en eind van de dag en verlof. Voor kinderen van één tot vier jaar oud realiseren we dit waar mogelijk. Daar is een derde vaste gezicht wettelijk toegestaan. Als door ziekte, vakantie of verlof de inzet van het vaste gezicht niet te realiseren is, zorgen de medewerkers van Planning & Personele Ondersteuning ervoor dat een andere (waar mogelijk) bekende pedagogisch medewerker aanwezig is. We houden het welzijn van ieder kind goed in de gaten zodat de emotionele veiligheid en de stabiliteit van de kinderen gewaarborgd blijft. Als afwezigheid voor een langere periode (meer dan vier weken) te verwachten is, zorgen we zo snel mogelijk voor vervanging door eenzelfde persoon, zodat er weer vaste gezichten zijn voor de kinderen.

Ook bij de buitenschoolse opvang heeft elk kind een mentor die voor kind en ouders het eerste aanspreekpunt is. De mentor volgt hoe het met het kind gaat en begeleidt een kind bij het wennen, eventueel met een ander kind als 'maatje'. De mentor onderhoudt contact met het kind, de ouder(s)/verzorger(s) en met de basisschool. Jaarlijks biedt de mentor een kind- en oudergesprek aan over hoe het met je kind gaat en wat we kunnen doen om je kind een fijne tijd te bieden in de groep. Als er een wijziging is in het mentorschap, bijvoorbeeld door andere dagdelen of het wisselen van groep, bespreken we dit vooraf en maak je kennis met de nieuwe mentor. 

Overdracht naar school 

Als jouw kind bijna 4 jaar wordt, zal het voor het eerst naar school en de buitenschoolse opvang (bso) gaan. Een spannend moment! De mentor verzorgt de overdracht van het kinderdagverblijf of de peutergroep naar de basisschool en buitenschoolse opvang. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen we toestemming om relevante informatie over jouw kind te mogen delen met de school en de bso. Hierdoor kan er vanaf de start goed worden ingespeeld op de behoeftes van jouw kind. Lees meer 

Bij zorgen over het kind

Soms zien we gedrag waar we ons zorgen over maken. Bijvoorbeeld als jouw kind zich erg terugtrekt, heel weinig praat of als jouw kind een terugval in de ontwikkeling laat zien die niet overgaat. Wanneer we ons zorgen maken, bespreken we dit zo snel mogelijk met jou als ouder. Het is belangrijk om te kijken of jij onze zorgen herkent. Samen denken we na over een eventuele reden voor het gedrag en mogelijke stappen. Hierbij handelen we bij KION volgens onze zorgroute. Wanneer de zorgen gaan over een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld starten we met de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Lees meer